Ανανέωση ιστοσελίδας
ms-office.gr > Forum > Microsoft Excel > Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις > [Συναρτήσεις] Μετατροπή ελληνικών γραμμάτων σε αντίστοιχους αριθμούς

Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις Ότι έχει σχέση με συναρτήσεις, μορφοποίηση, εκτυπώσεις γραφήματα κτλ.

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 04-03-13, 20:45
Όνομα: Δημήτρης
Έκδοση λογισμικού Office: Ms-Office 2003, Ms-Office 2007
Γλώσσα λογισμικού Office: Ελληνική

Προεπιλογή Μετατροπή ελληνικών γραμμάτων σε αντίστοιχους αριθμούς

Καλησπέρα σε όλους,
αυτό που θέλω να κάνω είναι να μπορώ να μετατρέψω τα γράμματα μιας λέξης σε αριθμούς σύμφωνα με την αντιστοιχία (Α=1,Β=2,Γ=3,Δ=4,Ε=5, F=6, Ζ=7 ,Η=8 Θ=9
Ι=10 ,Κ=20 Λ=30 Μ=40 Ν=50 Ξ=60 Ο=70 Π=80 Q=90
Ρ=100 , Σ=200 Τ=300 Υ=400 Φ=500 Χ=600 Ψ=700 Ω=800 Π*=900) και να τα αθροίσω στη συνέχεια.
Με τα λίγα που ξέρω χρησιμοποιώ απλές συναρτήσεις κειμένου ώστε να απομονώσω τα γράμματα. Δεν έχω βρει τρόπο να κάνω την μετατροπή.
Ευχαριστώ για το χρόνο και τις γνώσεις σας
Δημήτρης
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 04-03-13, 22:48
Το avatar του χρήστη gr8styl
Super Moderator
Όνομα: Θανάσης Στυλιανίδης
Έκδοση λογισμικού Office: Ms-Office 2003, Ms-Office 2010
Γλώσσα λογισμικού Office: Ελληνική, Αγγλική

Περιοχή: Βρυξέλλες, Βέλγιο
Προεπιλογή

Δημήτρη δες μια πρόταση στο συνημμένο.
Στις στήλες Α και Β ορίζεις τα γράμματα και την αξία τους, και μια συνάρτηση πίνακα (array formula) στην στήλη C κάνει την δουλειά.

Καταχωρείς στο κίτρινο κελί F3 την λέξη/πρόταση που θέλεις.

Πες μας αν έγινε ή αν σε βοήθησε να βρεις άλλη λύση.

Θανάσης.
Συνημμένα Αρχεία
Τύπος Αρχείου: xls Greek_nums.xls (30,5 KB, 63 εμφανίσεις)
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 05-03-13, 01:58
Το avatar του χρήστη Spirosgr
Συντονιστής
Όνομα: Σπύρος Τσιλιγιάννης
Έκδοση λογισμικού Office: Ms-Office 2003, Ms-Office 2007, Ms-Office 2010, Ms-Office 2013, Ms-Office 2016, Ms-Office 365

Περιοχή: Αθήνα
Προεπιλογή

Καλημέρα
Στην εναλλακτική λύση που ακολουθεί έχουν παραληφθεί οι αριθμοί 6, 90, 900
επειδή αντιστοιχούν σε σύμβολα που δεν χρησιμοποιούνται στο σημερινό αλφάβητο (με ποιο γνωστό το Δίγαμμα (F) μετ' έπειτα Στίγμα (S) μετ' έπειτα ΣΤ' = 6, Κόππα = 90 και Δίσιγμα = 900...)
Οι τύποι που χρησιμοποιήθηκαν είναι MID και VLOOKUP χωρίς τύπο πίνακα
Τα γράμματα Σ, σ, ς έχουν την ίδια αξία = 200
Τα κεφαλαία ή πεζά δεν λαμβάνονται υπ' όψιν αλλά λαμβάνετε υπ' όψιν ο τονισμός των φωνηέντων
Καλή συνέχεια!
Συνημμένα Αρχεία
Τύπος Αρχείου: xls Ελληνικοί_Αριθμοί.xls (35,0 KB, 36 εμφανίσεις)

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Spirosgr : 05-03-13 στις 02:11.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 05-03-13, 09:35

Προεπιλογή Μετατροπή

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Συγκεκριμένα για τη δική σου που την βρήκα πιο κοντά σε αυτό που ήθελα, χρειαζόμουν κάποιες αλλαγές ειδικά για το σκοπό του να φτιάχνω λίστες με ισοδύναμα και όχι μόνο για μια λέξη ή φράση. Παράλειψη μου που δεν το είπα. Πάντως πάνω στη δική σου ιδέα έκανα μια αλλαγή και θα ήθελα αν δεν σε κουράζω να το δεις. Μήπως έχω κάνει κάποιο λάθος στην μεταφορά των τύπων και προκύψει σφάλμα μετά.
Δημήτρης
Συνημμένα Αρχεία
Τύπος Αρχείου: xls Ελληνικοί_Αριθμοί.xls (307,0 KB, 22 εμφανίσεις)
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 05-03-13, 09:58
Συντονιστής
Έκδοση λογισμικού Office: Ms-Office 2003, Ms-Office 2007, Ms-Office 2010, Ms-Office 2013, Ms-Office 2016, Ms-Office 365

Προεπιλογή

Καλημέρα
Η μεταφορά και μετατροπή έχει γίνει σωστά καθώς και η αντικατάσταση Row() με Column()
Ακόμα βλέπω πρέπει να διορθωθεί και η τελική Sum() που είχα κάνει λάθος εκ παραδρομής και εγώ (προσθέτει λιγότερα κελιά απ' όσα πρέπει )
Βρες ένα τρόπο να αποφύγεις τις συγχωνεύσεις κελιών που έχεις
Όλα μια χαρά Καλή συνέχεια!
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 05-03-13, 10:02
Όνομα: Γιώργος
Έκδοση λογισμικού Office: Ms-Office 2010

Προεπιλογή

Καλημέρα στην παρέα

Στο αρχείο που επισυνάπτω έχω προσθέσει ένα φύλλο εργασίας στο αρχείο που ανέβασε ο Θανάσης, όπου παρουσιάζεται μια άλλη μέθοδος αποτίμησης του αθροίσματος της αξίας των ελληνικών χαρακτήρων.

Η αποτίμηση γίνεται με τον τύπο:

=SUMPRODUCT(($B$2:$B$30)*(LEN(E2)-LEN(SUBSTITUTE(UPPER(E2);$A$2:$A$30;"")))).

Στους υπολογισμούς περιλαμβάνονται κεφαλαία, πεζά, άτονα, τονισμένα και με διαλυτικά.

Φιλικά/Γιώργος
Συνημμένα Αρχεία
Τύπος Αρχείου: xls Greek_nums2.xls (34,0 KB, 33 εμφανίσεις)
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 05-03-13, 11:07

Προεπιλογή Μετατροπή και νέα ζητούμενα (ανοίξαμε πληγές...)

Σας ευχαριστώ πολύ, πραγματικά όλες οι περιπτώσεις που στείλατε είναι πάρα πολύ καλές.
Ειδικά η τελευταία που άνοιξα και μελέτησα καλύτερα νομίζω ότι θα με βολέψει σε κάτι που δεν είχα σκοπό να κάνω, αλλά τώρα που το είδα είναι πολύ χρήσιμο. Αναφέρομαι στο ότι δεν χρειάζεται πίνακα χαρακτήρων στην ανάλυση και μπορεί να μετατρέψει μια φράση όσο μεγάλη και αν είναι Πιστεύω να μην κατάλαβα λάθος. Θα ήθελα μόνο να ξέρω αν μπορώ να προσθέσω επιπλέον χαρακτήρες στον πίνακα-ευρετήριο. (απλά διευρύνοντας τη λίστα στον τύπο;)
Επίσης μάλλον θα χρειαστεί να προσθέτω Χ αριθμό λέξεων μιας φράσης (πχ οι 3 πρώτες λέξεις). Πως θα μπορώ να δείξω στον τύπο ότι μετά το 3ο κενό δεν θα προσθέτει πια άλλους χαρακτήρες.
Ακόμα θα χρειαστεί να προσθέτω την 1η πρόταση μιας μεγάλης παραγράφου με περισσότερες προτάσεις. Εκεί θα πρέπει να μπορεί να εντοπίσει την τελεία.
Ξέρω ότι από ένα πολύ απλό ερώτημα που έθεσα, ζητώ πολλά, αλλά έχω ενθουσιαστεί με τις προοπτικές που μου δίνουν οι λύσεις που προτείνατε και είναι όλες πολύ καλές.
Προσπαθώ να βρω έναν αυτοματοποιημένο τρόπο ώστε ένα κείμενο που βρίσκω στο internet ή σε ένα έγγραφο του word να μπορώ να το επικολλήσω εύκολα στο κελί του excel που κάνει τις μετατροπές.
Αν έχετε να προτείνετε κάτι θα με βοηθούσατε πολύ. Σκέφτομαι μια μακροεντολή που να εντοπίζει το πρώτο διαθέσιμο κελί της λίστας και με ένα πλήκτρο ή κουμπί να έκανε την επικόλληση.
Δημήτρης
Συνημμένα Αρχεία
Τύπος Αρχείου: xls Greek_nums3.xls (29,5 KB, 23 εμφανίσεις)
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 05-03-13, 17:08
Όνομα: Γιώργος
Έκδοση λογισμικού Office: Ms-Office 2010

Προεπιλογή

Καλησπέρα

Σχετικά με τα ερωτήματα:

1) Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε μέγεθος κειμένου που μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα κελί (υπάρχει όριο).

2) Θα μπορούσαν να προστεθούν κεφαλαίοι χαρακτήρες, εφόσον δεν καλύπτονται από την λίστα.

Για να βρούμε τους μη καλυπτόμενους από τη λίστα χαρακτήρες θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως η συνάρτηση UPPER μετατρέπει τους πεζούς χαρακτήρες (ιδίως τα φωνήεντα) σε κεφαλαίους και να προσθέσουμε μόνο αυτούς που δεν καλύπτονται.

Αν τα πεζά, κεφαλαία, άτονα, τονισμένα κλπ έχουν διαφορετική αξία θα πρέπει να γίνει νέα λίστα με όλους τους διαφορετικούς χαρακτήρες και να αφαιρεθεί η συνάρτηση UPPER από τον τύπο.

3, 4) Κατά τη γνώμη μου (αν τα τμήματα δεν είναι σε διαφορετικά κελιά) θα μπορούσες να ξεχωρίσεις το πρώτο τμήμα του κειμένου από το υπόλοιπο προσθέτοντας ανάμεσα ένα απίθανο συνδυασμό χαρακτήρων, και ακολούθως να απομονώσεις το πρώτο μέρος και να εφαρμόσεις εκεί τον τύπο.

Για παράδειγμα ο τύπος: =LEFT(E10;FIND("ώώ";E10)-1) βρίσκει στο κελί E10 το απίθανο κείμενο ώώ και επιστρέφει το κείμενο που είναι πριν απ’ αυτό.

5) Αν χρησιμοποιηθεί κώδικας, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να αντιμετωπίσει συνολικά το θέμα.

Φυσικά τα παραπάνω θα πρέπει να τα ελέγξεις σε πραγματικές συνθήκες.

Φιλικά/Γιώργος
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 06-03-13, 12:38

Προεπιλογή Μικρή διόρθωση

Καλημέρα σε όλους,
με την πολύτιμη βοήθειά σας έχω φτάσει σε πολύ καλό σημείο. Το πρόβλημά μου προς το παρόν είναι το λάθος #ΤΙΜΗ! σε 2 στήλες δεξιά. Πρόκειται για μια ιδέα πολύ χρήσιμη σύμφωνα με την οποία όταν υπάρχει μια απίθανη ακολουθία χαρακτήρων να γίνεται αποτίμηση μέχρι εκεί. Διάλεξα σαν ακολουθία το "**" (2 αστερίσκους).
Αν έχετε κάποια λύση σχετικά με το λάθος αυτό βοηθήστε με.
Πιστεύω ότι θα καταλάβετε τη λειτουργία του προγράμματος, άλλωστε στις δικές σας ιδέες και λύσεις είναι βασισμένο.
Οι στήλες με γκρι χρώμα είναι προς απόκρυψη
Επίσης λείπει η καρτέλα "Προς ταξινόμιση" η οποία ταξινομεί τις λίστες, Την αφαίρεσα για να μην υπερβώ το μέγεθος του αρχείου.
Ευχαριστώ, Δημήτρης
Συνημμένα Αρχεία
Τύπος Αρχείου: xls Greek_nums4.xls (90,5 KB, 26 εμφανίσεις)
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 06-03-13, 15:10
Συντονιστής

Προεπιλογή

Καλησπέρα
Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω σχετικά με το όλο θέμα βλέποντας το τελευταίο αρχείο σου
και το ότι κάνεις και καταμετρήσεις λέξεων, χαρακτήρων, με ή χωρίς διαστήματα κλπ
Μήπως το όλο θέμα θα έπρεπε να αναλυθεί στο WORD με τον μετρητή του (και όχι μόνο) και όχι στην EXCEL ?
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Δικαιώματα - Επιλογές
Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε απαντήσεις
Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

Ο κώδικας ΒΒ είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Trackbacks are εκτός λειτουργίας
Pingbacks are εκτός λειτουργίας
Refbacks are εκτός λειτουργίας

Παρόμοια Θέματα

Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Συνδυασμοί γραμμάτων alex Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις 10 18-07-14 19:55
[Συναρτήσεις] Εύρεση μη Ελληνικών χαρακτήρων σε κελί Οδυσσέας Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις 5 15-04-13 17:35
[ Φόρμες ] Αλλαγή γραμμάτων artchrist73 Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις 3 06-11-11 18:11
Μεταγραφή Ελληνικών λέξεων με Λατινικούς χαρακτήρες. ΚΩΣΤΑΣ Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις 0 07-06-11 19:32
Μετατροπή ελληνικών χαρακτήρων σε λατινικούς Χρήστος Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις 5 17-03-11 16:27

Η ώρα είναι 09:59.