Ανανέωση ιστοσελίδας
ms-office.gr > Forum > Microsoft Excel > Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις > [Συναρτήσεις] Αποτροπή διπλοκαταχώρησης σε πίνακα EXCEL

Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις Ότι έχει σχέση με συναρτήσεις, μορφοποίηση, εκτυπώσεις γραφήματα κτλ.

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 17-08-12, 02:25
Όνομα: Αποστόλης
Έκδοση λογισμικού Office: Ms-Office 2007
Γλώσσα λογισμικού Office: Ελληνική

Προεπιλογή Αποτροπή διπλοκαταχώρησης σε πίνακα EXCEL

Καλησπέρα σας
Θα ήθελα τη βοήθεια του forum σχετικά με πίνακα παραγγελιών που έχω κατασκευάσει
Να σημειώσω ότι κάθε γραμμή αφορά και μια παραγγελία συνεργάτη
Η λογική είναι η εξής :
1. Ο χρήστης συμπληρώνει στις στήλες H,I,J την τρέχουσα ημερομηνία
2. Επιλέγει από την στήλη L το συνεργάτη που ζητάει την παραγγελία τον οποίο βρίσκει από λίστα.
3. Από τις στήλες Μ και δεξιά καταχωρεί τις ποσότητες που ζητά αντίστοιχα υλικά
4. Μόλις τα παραπάνω στοιχεία συμπληρωθούν στην στήλη E εμφανίζεται το μηνυμα INC
5. Όταν ολοκληρωθεί η παραγγελία ο χρήστης στη στήλη D επιλέγει ΟΚ
6. Στην στήλη E το INC μετατρέπεται σε DONE.
Θέλω ο χρήστης να μην μπορεί να καταχωρήσει παραγγελία του ίδιου συνεργάτη παραπάνω από μια φορές όταν βρίσκεται σε κατάσταση INC (Να εμφανίζεται μήνυμα incomplete παραγγελίας). Μπορείτε να με βοηθήσετε;
Σας ευχαριστώ.
Συνημμένα Αρχεία
Τύπος Αρχείου: docx ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ.docx (130,9 KB, 29 εμφανίσεις)
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 17-08-12, 09:59
Lefteris
Guest

Προεπιλογή

Καλημέρα σε όλους.

Αποστόλη καλώς ήρθες στην παρέα.

Μία φωτογραφία μπορεί να είναι χίλιες λέξεις, εκτός αν πρόκειται να δώσεις μία λύση στο Excel.

Θα σε παρακαλούσα πολύ, να "ανεβάζεις" ένα παραδειγματικό φύλλο σε Excel, όταν χρειάζεσαι την βοήθειά μας και όχι μία φωτογραφία.

Δεν είναι καθόλου ευχάριστο σε κανέναν να δημιουργεί από την αρχή ένα φύλλο με τα στοιχεία σου γιά να μπορέσει να δοκιμάσει και να επιβεβαιώσει ότι λειτουργούν σωστά οι προτάσεις του, για να σου προτείνει κάποια λύση στο θέμα σου.

Για το θέμα σου τώρα,μία προσέγγιση είναι να χρησιμοποιήσεις στην στήλη L,ξεκινώντας από το L9, >>Επικύρωση δεδομένων>>Προσαρμογή>>Τύπο ς.

=SUMPRODUCT(($L$9:$L$5000=L9)*($D$9:$D$5000<>"OK") )<=1

Μπορείς να γράψεις και ένα προειδοποιητικό μήνυμα που να ενημερώνει τον χρήστη.

Στην διάθεσή σου για οποιαδήποτε απορία σου.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 17-08-12, 10:49
Όνομα: Θανάσης
Έκδοση λογισμικού Office: Ms-Office 2003, Ms-Office 2007

Προεπιλογή

Καλημέρα σε όλους
Απόστολε σου ανεβάζω αρχείο, αν και το πιο σωστό ήταν να ανεβάσεις μέρος του αρχείου σου, το οποίο δεν κάνει επικύρωση δεδομένων, λόγω δέσμευσης του κελιού από το όνομα, αλλά χρωματισμό τα λέμε Θανάσης.
Συνημμένα Αρχεία
Τύπος Αρχείου: xls ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ.xls (38,0 KB, 71 εμφανίσεις)
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 17-08-12, 11:29

Προεπιλογή

Σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση στο ερώτημά μου
Λευτέρη ασπάζομαι τις συμβουλές σου και σε ευχαριστώ για την απάντηση που έδωσες.
Θανάση μάλλον η λύση που προτείνεις είναι η πιο κοντινή στο ερώτημα μου προσπαθώ να την προσαρμόσω στο xls μου και το βράδυ θα σας ενημερώσω αν πέτυχε το εγχείρημα!
Γιατί σαν πολύ μέτριος χρήστης που είμαι άλλο το να βλέπω τις λύσεις κ άλλο να τις προσαρμόζω.
Καλημέρα σας.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 17-08-12, 18:27
Lefteris
Guest

Προεπιλογή

Ναί Θανάση(... δεν μπορούμε να κάνουμε επικύρωση δεδομένων γιατί στα κελιά έχουμε τα ονόματα...)αλλά μπορούμε να κάνουμε λίστα που να αυξομειώνεται ανάλογα τις απαιτήσεις μας.

Δανείστηκα το Φύλλο εργασίας του Θανάση και σας δείχνω μιά διαφορετική προσέγγιση.

Έχει γίνει αρκετά βιαστικά(δεν έχω χρόνο) αλλά για να μπορέσεις Αποστόλη να το δουλέψεις το Σαββατοκύριακο και τα λέμε από Δευτέρα.

Ίσως να χρειαστούν κάποιες μικροβελτιώσεις.

Καλό Σαββατοκύριακο.
Συνημμένα Αρχεία
Τύπος Αρχείου: xlsx 0A1ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ (1).xlsx (12,8 KB, 45 εμφανίσεις)
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-08-12, 00:43

Προεπιλογή

Καλησπέρα σας
Όπως σας είχα πει νωρίτερα σήμερα η προσαρμογή των λύσεων είναι δύσκολη.
Θανάση το σχέδιο που έκανες είναι ενδιαφέρον.
Φυσικά αυτό που αρχικά είχα στο μυαλό μου ήταν με κάποιο τρόπο το σύστημα να απαγορεύει και παράλληλα να ενημερώνει το χρήστη να καταχωρήσει νέα παραγγελία του ίδιου συνεργάτη που η προγενέστερη παραμένει ακόμα σε κατάσταση ¨INC¨.
Η εναλλακτική που έχεις δώσει να χρωματίζεται το όνομα του συνεργάτη (ώστε ο χρήστης να καταλαβαίνει ότι υπάρχει και άλλη παραγγελία του ίδιου συνεργάτη σε εκκρεμότητα) παραμένει ενδιαφέρουσα. Δεν μπορώ να πω ότι την έχω κατανοήσει ώστε να την προσαρμόσω στο δικό μου σχέδιο, όμως δουλεύοντας τα δικά σου δεδομένα στον πίνακα και χωρίς να αλλάξω οτιδήποτε δομικό στο excel παρατηρώ ότι δεν δουλεύει όπως θα περίμενε κανείς.
Για παράδειγμα
1. Αν στο κελί L9 και στο κελί L10 βάλεις το όνομα ΠΕΤΡΟΣ ενώ παράλληλα σβήσεις τις καταχωρήσεις στα κελιά L11 & L12 Το αποτέλεσμα είναι να μην χρωματίζεται με κόκκινο η διπλή καταχώρηση.
2. Αν στο κελί L9 επιλέξεις τον ΠΕΤΡΟ στο κελί L10 τον ΚΩΣΤΑ στο κελί L11 πάλι τον ΚΩΣΤΑ στο κελί L12 κενό τότε παρατηρεί κανείς ότι δεν χρωματίζεται με κόκκινο η διπλή καταχώρηση.
Παρατηρώ επίσης ότι ο πίνακας έχει όρια D8:L12.
Λευτέρη κατανοώντας τις συμβουλές σου, ανεβάζω το σχέδιο του excel που δουλεύω για να είναι ευκολότερο σε όλους μας να κατανοήσουμε την λογική του, τα ελαττώματα του αλλά και να δουλέψουμε τις ιδέες πάνω του.
Αγαπητό forum:
Λίγα λόγια για το σχέδιο που έχω ανεβάσει και τη λογική του
Έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των συνεργατών σε υλικά.
Ο χρήστης σημειώνει την τρέχουσα ημερομηνία τον συνεργάτη που κάνει την παραγγελία και την ποσότητα από κάθε υλικό που έχει ανάγκη.
Μόλις η παραγγελία εκτελεστεί ο χρήστης δίπλα στην παραγγελία καταχωρεί τη σήμανση “OK” .
Κάθε γραμμή αποτελεί και μια παραγγελία.
Η αδυναμία του προγράμματος αυτού είναι ότι δεν μπορεί να αποτρέψει ή να ενημερώσει το χρήστη που κάνει καταχώρηση παραγγελίας από μια ενδεχόμενη παραγγελία του ιδίου συνεργάτη που δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Στόχος μου είναι να βρω τρόπο ώστε να απορρίπτεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο των παραγγελιών.
Στο σχέδιο που ανέβασα έχω δυο περιπτώσεις διπλοκαταχώρησης
1. Αφορά τον συνεργάτη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ που έχει γίνει διπλοκαταχώρηση σε δυο διαφορετικές ημερομηνίες
2. Αφορά τον συνεργάτη ΝΙΚΟ που έχει γίνει διπλοκαταχώρηση με ίδια ημερομηνία
Και στις 2 περιπτώσεις όλες οι παραγγελίες είναι σε εκκρεμότητα.
*Σημείωση:
1. Μέσα σε μια ημέρα οι εκκρεμείς παραγγελίες μπορεί να είναι 20 που σημαίνει ότι δεν είναι καθόλου εύκολο ο χρήστης να διακρίνει αν μέσα σε αυτές υπάρχει διπλοκαταχώρηση.
2. Το φύλλο προστατεύεται με κωδικό και οι χρήστες μπορούν να χειρίζονται τα κελία που επιθυμώ (προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τη δομή του excel).
3. Θα παρατηρήσετε ότι ορισμένες στήλες που αποτελούν δομή του excel έχουν αποκρυφτεί.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας όλους και ελπίζω να μην κούρασα με το μακροσκελέστατο μήνυμά μου.
Συνημμένα Αρχεία
Τύπος Αρχείου: zip ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ.zip (157,5 KB, 33 εμφανίσεις)
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-08-12, 00:47

Προεπιλογή

Να σημειώσω οτι στο σχέδιο του πίνακα το όριο των δυνατών εγγραφών είναι η γραμμή 23 στην πραγματικότητα οι εγγραφές επιδιώκω να φτάνουν εως και τη γραμμή 30000.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-08-12, 09:17
Το avatar του χρήστη gr8styl
Super Moderator
Όνομα: Θανάσης Στυλιανίδης
Έκδοση λογισμικού Office: Ms-Office 2003, Ms-Office 2010
Γλώσσα λογισμικού Office: Ελληνική, Αγγλική

Περιοχή: Βρυξέλλες, Βέλγιο
Προεπιλογή

Καλημέρα σε όλους και όλες.
Δείτε μια προσέγγιση στο συνημμένο.
Οι διπλοκαταχωρήσεις εμφανίζονται με κόκκινα γράμματα χρησιμοποιώντας Μορφοποίηση υπό όρους.
Στη στήλη Τ καταχωρούμε ΟΛΟΥΣ τους συνεργάτες, και οι στήλες U έως Υ (που σέρνουμε προς τα κάτω όσο χρειαστεί) μας βρίσκουν τους διαθέσιμους συνεργάτες.
Έτσι επιλέγουμε συνεργάτη στη στήλη J από την δυναμική λίστα "Διαθ.Συνεργάτες"

Αποστόλη πες μας αν έγινε. (Συμβουλή να αποφεύγεις την συγχώνευση κελιών όσο μπορείς.)
Φιλικά
Θανάσης
Συνημμένα Αρχεία
Τύπος Αρχείου: xlsx ΣΧΕΔΙΟ_ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ.xlsx (19,4 KB, 69 εμφανίσεις)
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-08-12, 13:04
Όνομα: Θανάσης
Έκδοση λογισμικού Office: Ms-Office 2003, Ms-Office 2007

Προεπιλογή

Καλημέρα σε όλους
Στο στέλνω με την μορφοποίηση περασμένη,κοίτα αν περπατήσει, τα λέμε θανάσης
Συνημμένα Αρχεία
Τύπος Αρχείου: zip ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ.zip (159,5 KB, 27 εμφανίσεις)
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-08-12, 15:47
Το avatar του χρήστη Tasos
Διαχειριστής
Όνομα: Τάσος Φιλοξενιδης
Έκδοση λογισμικού Office: Ms-Office 365
Γλώσσα λογισμικού Office: Ελληνική, Αγγλική, Γερμανική

Προεπιλογή

Καλησπέρα σε όλους!

Για όσους ενδιαφέρονται επισυνάπτω μια διαφορετική λύση του ζητούμενου με χρήση VBA.

Δεν χρησιμοποιείται μορφοποίηση υπό όρους αλλά αποτρέπει την καταχώρηση διπλοεγγραφών όπως αυτές περιγράφηκαν από τον Αποστόλη.

Παράλληλα εφαρμόζονται και κάποιες άλλες τεχνικές ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες σφαλμάτων κατά την καταχώρηση δεδομένων.

Φιλικά

Τάσος
Συνημμένα Αρχεία
Τύπος Αρχείου: xlsm xlVbaVAlidation.xlsm (21,5 KB, 110 εμφανίσεις)

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Tasos : 18-08-12 στις 17:52. Αιτία: Ενημέρωση συνημμένου
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Δικαιώματα - Επιλογές
Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε απαντήσεις
Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

Ο κώδικας ΒΒ είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Trackbacks are εκτός λειτουργίας
Pingbacks are εκτός λειτουργίας
Refbacks are εκτός λειτουργίας

Παρόμοια Θέματα

Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Αποτροπή διπλοεγγραφής Χρήστος Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις 14 04-09-15 22:17
Αποτροπή αρνητικών τιμών σε πίνακα και σε φόρμα smasak Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις 7 21-04-15 10:53
[ Active X Controls ] Αποτροπή επιβεβαίωσης mousatos Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις 2 17-02-14 07:52
Αποτροπή διπλοεγγραφής bill72 Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις 2 20-12-12 16:15
[ Πίνακες ] Εξαγωγή πίνακα σε excel markosv Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις 2 23-11-11 19:01

Η ώρα είναι 10:32.