Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις Ότι έχει σχέση με συναρτήσεις, μορφοποίηση, εκτυπώσεις γραφήματα κτλ. |
| Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
| |||
| |||
Δημιουργία pivot table για χρονολογική σειρά
Γεια σας! Σε ένα φύλλο καταχωρώ από το 2009 ανά μήνα τις τιμές για το αντίστοιχο είδος (Χ1,Χ2...), όπως στο συνημμένο example1.xls Είναι δυνατόν να έχω ένα pivot table το οποίο να ενημερώνω κάθε μήνα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων. |
| ||||
| ||||
Καλησπέρα Γιώργο και καλωσόρισες στο φόρουμ. Ο Συγκεντρωτικός Πίνακας προϋποθέτει διαφορετική διάταξη δεδομένων από αυτή του παραδείγματος σου. Θα χρειαστεί να τροποποιήσεις τα δεδομένα σου σε μοναδικές στήλες πχ.: ΠΕΡΙΟΧΗ | Έτος | ΕΙΔΟΣ | ΙΑΝ | ΦΕΒ | ΜΑΡ | ΑΠΡ | ΜΑΪ | ΙΟΥΝ | ΙΟΥΛ | ΑΥΓ | ΣΕΠ | ΟΚΤ | ΝΟΕ | ΔΕΚ για να τα εμφανίσεις στη μορφή που θέλεις με τη βοήθεια του Συγκεντρωτικού Πίνακα. Λεπτομέρειες για το κεφάλαιο Συγκεντρωτικός Πίνακας μπορείς να δεις εδώ: Συγκεντρωτικός Πίνακας I: Ξεκινήστε με τις αναφορές στο Excel 2007 - Εκπαίδευση - Office.com Νομίζω όμως ότι αξίζει να δεις στο συνημμένο παράδειγμα μια εναλλακτική μέθοδο που σου δίνει συγκεντρωτικά αποτελέσματα χωρίς τη χρήση του Συγκεντρωτικού Πίνακα. Φιλικά Τάσος
__________________ Ms-Office Development Team Ανάπτυξη επαγγελματικών εφαρμογών |
| |||
| |||
Καλησπέρα στην παρέα Γιώργο, στο αρχείο που επισυνάπτω παρουσιάζω μια προσέγγιση με συγκεντρωτικό πίνακα (ΣΠ). Για τη λύση αυτή θα πρέπει να διατάξεις τα δεδομένα σου σε πίνακα με στήλες «ΠΕΡΙΟΧΗ», «ΕΙΔΟΣ», «ΕΤΟΣ», «ΜΗΝΑΣ» και «ΤΙΜΗ». Στο φύλλο «Data» του αρχείου φαίνεται πως ακριβώς πρέπει να γίνει η διάταξη των δεδομένων. Στο φύλλο έχω προσθέσει τα δεδομένα μόνο του έτους 2009. Ακριβώς από κάτω (χωρίς κενά) και με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να προστεθούν τα δεδομένα και για τα έτη 2010, 2011, κλπ. Στο φύλλο «PivotTable» μπορείς να δεις τον αντίστοιχο συγκεντρωτικό πίνακα. Αν προσθέσεις δεδομένα στο φύλλο «Data» για εμφανιστούν και στον συγκεντρωτικό πίνακα θα πρέπει να τον ανανεώσεις (κλικ σε ένα κελί του ΣΠ και κλικ στο κουμπί Ανανέωση της καρτέλας Δεδομένα). Στην περιοχή φίλτρου (σελίδων) μπορείς να επιλέξεις έτη και περιοχές και να εμφανίσεις τα αντίστοιχα δεδομένα. Φιλικά/Γιώργος |
|
Καλησπέρα και από μένα. μιας και το ετοίμασα είπα να το ανεβάσω. Δείτε στο συνημμένο όπου με 6 τύπους κάνουμε αναδιάταξη των δεδομένων και έτσι φτιάχνουμε τον συγκεντρωτικό πίνακα (άθροισης 3 περιοχών) Ο φίλος Γιώργος Π., απλά συνεχίζει να προσθέτει τα δεδομένα του στο Sheet1 Θανάσης ΥΓ Δεν έχεις παράπονο Γιώργο Π. γέμισε ο τόπος λύσεις. |
| |||
| |||
Πραγματικά δεν έχω κανένα παράπονο για τις απαντήσεις. Με μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι είναι αυτό που ζητούσα (και με το παραπάνω!). Αν έχω άλλες απορίες δεν θα διστάσω να ρωτήσω. Έχω ήδη καταλάβει ότι σε αυτό το forum μπορούμε να βρίσκουμε τις κατάλληλες λύσεις. Σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως και τους τρεις. Γιώργος Π. |
| |||
| |||
Γεια σας. Επανέρχομαι στο θέμα, έχοντας προσαρμόσει τα πραγματικά δεδομένα μου με βάση την πολύτιμη βοήθεια των φίλων που μου απάντησαν και έχοντας κατανοήσει καλύτερα τη δημιουργία και χρήση των Pivot Tables. Έχω καταλήξει σε κάτι όπως το συνημμένο υπόδειγμα (PivotTable2a.xls). Ωστόσο, επειδή τους συγκεκριμένους πίνακες θα χρησιμοποιούν άτομα που έχουν βασικές γνώσεις Excel, θα ήθελα τη φόρμουλα ή τον κώδικα VBA, για τα εξής: 1) Όπως φαίνεται στο συνημμένο υπόδειγμα υπάρχει το φύλλο 'ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ' όπου θα καταχωρούνται κάθε μήνα τα δεδομένα. Κάθε φορά που ο χρήστης ολοκληρώνει την καταχώρηση ενός μήνα, με το πάτημα ενός κουμπιού, να μεταφέρονται τα δεδομένα στα αντίστοιχα κελιά του φύλλου 'Data'. 2) Πώς μπορώ να εφαρμόσω στο Pivot Table μια στοιχειώδη πρόβλεψη για κάθε τιμή. Η TREND είναι ότι πρέπει. Η δυσκολία μου είναι το πώς και σε ποιο φύλλο να την εφαρμόσω. Ευχαριστώ για μια ακόμη φορά. Γιώργος Π. |
|
Καλημέρα φίλε Γιώργο ομολογώ ότι με μπέρδεψες. Το παράδειγμα example1_pivot.xls που ανέβασα στην προηγούμενη απάντησή μου δεν σου δίνει απάντηση στην ερώτηση 1 ; Για την ερώτηση 2 δεν είναι σαφές το τι ζητάς. Μας έγραψες "στοιχειώδη πρόβλεψη για κάθε τιμή" τίνος την τιμή θέλεις να προβλέψεις, και για ποια περίπτωση; Ποια είναι τα γνωστά x και ποια τα γνωστά y για την TREND Για δες τα ξανά και βοήθησέ μας να σε καταλάβουμε. Φιλικά Θανάσης |
| |||
| |||
Καλημέρα στην παρέα Γιώργο, στο φύλλο «ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ» του επισυναπτόμενου αρχείου, πρόσθεσα το κουμπί «Μεταφορά Δεδομένων Ανά Μήνα Στο Φύλλο Data». Με το πάτημα του κουμπιού ελέγχονται τα δεδομένα του φύλλου «Data» και, αν υπάρχουν στο φύλλο «ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ» δεδομένα για μήνες, που δεν έχουν καταχωρηθεί στο «Data», μεταφέρονται. Η μεταφορά γίνεται κατά μήνα. Έτσι αν δεν έχουν μεταφερθεί τα δεδομένα για τους μήνες «ΙΑΝ» και «ΦΕΒ» του 2012, θα πρέπει να πατήσουμε το κουμπί μία φορά για να μεταφερθούν τα δεδομένα του «ΙΑΝ» και, μετά τη μεταφορά τους, άλλη μία για να μεταφερθούν και τα δεδομένα του «ΦΕΒ». Αν δεν υπάρχουν δεδομένα για μεταφορά εμφανίζεται σχετικό μήνυμα. Η σειρά που μεταφέρονται τα στοιχεία στο φύλλο «Data» δε συμπίπτει μ’ αυτήν που ακολούθησες, αλλά δε δημιουργείται κανένα πρόβλημα, αφού τα δεδομένα μπορούν να έχουν οποιαδήποτε σειρά. Αν σβήσουμε τα δεδομένα (αφήνουμε τις ετικέτες) από το φύλλο «Data» πιέζοντας διαδοχικά το κουμπί μπορούμε να μεταφέρουμε τα δεδομένα όλων των μηνών από το 2011 και μετά. Μπορούμε να μεταφέρουμε και όλα τα δεδομένα (από το 2009) αλλά θα πρέπει να αλλάξουμε τη γραμμή του κώδικα: iEtos = 2010: strMinas = "ΔΕΚ" , σε : iEtos = 2008: strMinas = "ΔΕΚ" Θυμίζω ότι αν κάνουμε αλλαγές στο φύλλο «Data» θα πρέπει να ανανεώσουμε το συγκεντρωτικό πίνακα για να δείχνει τα σωστά δεδομένα. Σχετικά με το δεύτερο ερώτημά σου συμφωνώ με το Θανάση ότι θα πρέπει να το διευκρινίσεις. Γραμμές τάσης μπορούν (με κάποιες προυποθέσεις) να μπουν σε συγκεντρωτικό γράφημα (γράφημα που στηρίζεται σε συγκεντρωτικό πίνακα). Στο αρχείο πρόσθεσα και το φύλλο «ΓΡΑΦΗΜΑ» που περιέχει ένα συγκεντρωτικό γράφημα για να δεις τι εννοώ. Η οργάνωση των δεδομένων στο φύλλο «Data», σε πίνακα 5 πεδίων, παρέχει μεγάλη ευελιξία στη δημιουργία ΣΠ και επίσης καθιστά εύκολη τη μετάβαση σε βάση δεδομένων της access. Πιθανόν όμως, αν αναζητήσουμε αριθμητικές σχέσεις στα δεδομένα, να χρειαστεί η αντικατάσταση των πεδίων «ΕΤΟΣ» και «ΜΗΝΑΣ» με ένα την «ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ» το οποίο θα περιέχει την ημερομηνία της αρχής κάθε μήνα (πχ 1/1/2011, 1/2/2011, ...1/12/2011, κλπ). Διόρθωση: Είναι δυνατόν να προσθέσουμε μία γραμμή τάσης. Από τα στοιχεία της γραμμής τάσης (εξίσωση και ρ τετράγωνο) φαίνεται ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των τιμών και των μηνών (ημερομηνιών) Φιλικά/Γιώργος Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη kapetang : 19-03-12 στις 20:54. Αιτία: Προσθήκη διόρθωσης |
| |||
| |||
Φίλε gr8styl το example1_pivot.xls μου είναι πολύ χρήσιμο -και σε ευχαριστώ για τον κόπο σου- αλλά για μια άλλη εφαρμογή που έχω κατά νου. Προς το παρόν προτίμησα το PivotTable2b.xls του φίλου kapetang, επειδή μου είναι πιο βολικό, αφού έχω ήδη καταχωρήσει με αυτή τη μορφή τα δεδομένα μου, που στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα και σε έτη και σε περιοχές, από το υπόδειγμα που για ευκολία έχω στείλει. Ως προς την τάση, σκεφτόμουν να την εφαρμόσω για τους μελλοντικούς μήνες, για κάθε Χ1,Χ2,Χ3 ... και για κάθε περιοχή χωριστά. Για τη συνάρτηση TREND τα known y's θα είναι η αντίστοιχη ΤΙΜΗ, τα known x's οι αύξοντες αριθμοί των μηνών (αρχίζοντας από το 1 για τον πρώτο μήνα, ας πούμε ΙΑΝ 2009, και συνεχίζοντας μέχρι τον τελευταίο μήνα για τον οποίον έχουμε ΤΙΜΗ, δηλαδή τώρα τον ΦΕΒ 2012). Τέλος, ως new x's θα είναι οι αύξοντες αριθμοί των μελλοντικών μηνών, δηλαδή από ΜΑΡ 2012 και μετά. Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα περισσότερο! Γιώργος Π. |
| |||
| |||
Καλημέρα/Καλησπέρα στην παρέα Γιώργο, σχετικά με την πρόβλεψη μελλοντικών τιμών, χωρίς να είμαι ειδικός σε θέματα στατιστικής, έχω την ακόλουθη άποψη. Για κάθε περιοχή και είδος έχουμε μια χρονολογική σειρά τιμών. Το ερώτημα είναι αν οι τιμές εξαρτώνται (επηρεάζονται) από το χρόνο. Για την απάντηση του ερωτήματος συνήθως χρησιμοποιείται η παρακάτω μέθοδος. Στα σημεία που ορίζουν τα ζεύγη( Χ,Υ) (χρόνου, τιμών) προσαρμόσουμε μία καμπύλη τέτοια ώστε το άθροισμα των τετραγώνων των αποστάσεων των σημείων από την καμπύλη να είναι ελάχιστο (καμπύλη ελαχίστων τετραγώνων) και ελέγχουμε την εξίσωσή της και το τετράγωνο του συντελεστή συσχέτισης της μεταβλητής Υ ως προς Χ. Όταν η τιμή του συντελεστή είναι 1 υπάρχει συναρτησιακή σχέση μεταξύ των μεταβλητών (όλα τα σημεία ανήκουν στην καμπύλη). Όταν είναι 0 δεν υπάρχει καμία εξάρτηση της Υ από τη Χ. Όταν είναι κάποια ενδιάμεση τιμή τα σημεία διασπείρονται γύρω από την καμπύλη και η Υ επηρεάζεται από την Χ, αλλά και από άλλους παράγοντες. Όπως είναι φανερό η τιμή του συντελεστή εξαρτάται και από τον τύπο της καμπύλης (ευθεία, λογαριθμική, εκθετική, γεωμετρική, πολυωνυμική, κλπ). Στο αρχείο που επισυνάπτω στο φύλλο «ΓΡΑΦΗΜΑ» υπάρχει ένα γράφημα στηλών στο οποίο, για τα διάφορα είδη μιας περιοχής, έχει υπολογιστεί η καμπύλη ελαχίστων τετραγώνων και ο αντίστοιχος συντελεστής συσχέτισης . Όπως βλέπουμε η καμπύλη που προσαρμόζεται καλύτερα στα σημεία που ορίζουν τα ζεύγη (Χ,Υ) είναι η πολυωνυμική. Σε όλες τις μορφές καμπύλων (εξισώσεων) ο συντελεστής συσχέτισης είναι μικρός που σημαίνει ότι οι τιμές δεν εξαρτώνται από το χρόνο. Δεν μπορούμε συνεπώς να κάνουμε πρόβλεψη μελλοντικών τιμών χρησιμοποιώντας κάποια από τις εξισώσεις. Φιλικά/Γιώργος ΥΓ Μετακίνησε τους τύπους για να μπορέσεις να τους δεις. |
« Προηγούμενο Θέμα
|
Επόμενο Θέμα »
| |
Παρόμοια Θέματα | ||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
[Γενικά] Ερώτηση σχετικά με Φίλτρο σε Pivot Table | TManolis99 | Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις | 2 | 24-03-14 08:17 |
[Γενικά] Δημιουργία dashboard, και διάφορα προβλήματα (VBA, Powerpivot, Pivot tables) | eMike | Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις | 0 | 02-10-13 18:44 |
[Excel07] pivot table με μακροεντολή error 5 | julie | Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις | 5 | 13-07-13 01:13 |
[Συναρτήσεις] Χρονολογική σειρά σε πίνακες | teachertza | Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις | 10 | 27-03-13 08:29 |
[Γενικά] pivot table | jimrenoir | Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις | 4 | 21-05-12 10:41 |
Η ώρα είναι 08:40.