Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις Ότι έχει σχέση με συναρτήσεις, μορφοποίηση, εκτυπώσεις γραφήματα κτλ. |
| Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
| |||
| |||
Πίνακας αποτελεσμάτων αθλητικών δοκιμασιών
Καλησπέρα!!! Θα ήθελα να συγχαρώ όλους εδώ μέσα για την υπέροχη δουλειά που γίνεται. Θα ήθελα την βοήθεια σας σε ένα ''πρόγραμμα'' που θα ήθελα να φτιάξω σε excel το οποίο θέλω να κάνει τα παρακάτω : 1. Στο πρώτο φύλλο υπάρχει μια κατάσταση με τα στοιχεία του προσωπικού καθώς επίσης και με τις επιδόσεις του κάθε ατόμου στα διάφορα αθλήματα. 2. Στα επόμενα φύλλα υπάρχουν διάφοροι πίνακες στους οποίους υπάρχουν η βαθμολογία που παίρνει ο καθένας ανάλογα με το φύλο , την ηλικία και την επίδοση του. Αυτό που θα ήθελα να φτιάξω είναι το ''πρόγραμμα'' να διαβάζει τα ονόματα, την ηλικία και από τον αντίστοιχο πίνακα στην στήλη βαθμολογία να περνάει την αντίστοιχη βαθμολογία. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο με το excel και εάν γίνεται το πόσο εύκολο είναι. Οι προσπάθειες που έχω κάνει είναι με την if αλλά δυστυχώς επειδή είναι κάπως περίπλοκο το όλο θέμα δεν κατάφερα να κάνω πολλά πράγματα. Συνημμένα αποστέλλω και το βιβλίο εργασίας με όλα τα σχετικά φύλλα για το ‘’πρόγραμμα’’. Κάθε βοήθεια θα μου ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμη και ευπρόσδεκτή. |
| ||||
| ||||
Καλησπέρα Αντώνη και καλωσόρισες στο Φόρουμ! 1) Θα πρέπει να ξέρει η Excel αν η εγγραφή ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ είναι αντρας ή γυναίκα για να ψάξει στους αντίστοιχους πίνακες; Θα χρειαστεί λοιπόν ακόμα μια στήλη όπου θα προσδιορίζεται το φύλο των αθλητών. 2) Στο φύλλο "ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ", στη στήλη Χρόνος της ενότητας "ΔΡΟΜΟΣ 1610μ" υπάρχουν τιμές που δεν υπάρχουν στον αντίστοιχο πίνακα (ΔΡΟΜΟΣ 1610 ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΔΡΩΝ). Τι κάνουμε σ αυτή την περίπτωση; Περιμένουμε νέα σου. Φιλικά Τάσος
__________________ Ms-Office Development Team Ανάπτυξη επαγγελματικών εφαρμογών |
| |||
| |||
Καλησπέρα αγαπητέ φίλε Τάσο, Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντηση στο ερώτημα που έχω θέση. Σε αυτά που με ρωτάς έχεις δίκιο διότι δεν το είχα διευκρινίσει. Καλό θα ήταν να ‘’αναγνωρίζει ‘’ από το όνομα εάν είναι άντρας ή γυναίκα ο αθλητής καθώς και την ηλικία του για να ψάξει στους αντίστοιχους πίνακες. Τώρα στο ερώτημα σου σχετικά με τους χρόνους με τις βαθμολογίες θα σου δώσω ένα παράδειγμα που πιστεύω να βοηθήσει. Π.χ. εάν ο ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ έχει χρόνο που είναι μικρότερος από 6,40 που είναι το άριστα για τις ηλικίες 31-35 ετών, θα πάρει άριστα 100. Εάν όμως έχει χρόνο 7,07 ο οποίος δεν αναγράφεται στον αντίστοιχο πίνακα θα πάρει την βαθμολογία για τον χρόνο 7,06 που υπάρχει στον πίνακα δηλαδή 87.Τέλος εάν έχει χρόνο μεγαλύτερο από 8,00 που είναι ο μεγαλύτερος παραδεκτός χρόνος σε αυτή την ηλικία π.χ. έχει 8,05 θα πάρει βαθμολογία 0. |
| ||||
| ||||
Αγαπητέ Αντώνη, το ζητούμενο σου είναι εφικτό αλλά όπως σου έγραψα και σε ΠΜ, θα χρειαστεί χρόνος να υλοποιηθεί. Αν έχεις "γερά νευρα" το ξεκινάμε από εδώ όλοι μαζί αρχίζοντας με τις παρακάτω προϋποθέσεις/αλλαγές: Δεν γίνεται να υπάρξει κάποιος αυτοματισμός που να μας εξασφαλίζει για παράδειγμα ότι ο Ραφαήλ είναι άντρας και η Ραχήλ γυναίκα. Δεν υπάρχει κάποιος γραμματικός κανόνας που να μας επιτρέπει να διαχωρίζουμε τα φύλα με απόλυτη ακρίβεια για να τον εφαρμόσουμε και στην Excel. Συνεπώς η εισαγωγή στήλης που θα προσδιορίζει το φύλο του αθλητή επιβάλλεται. Θα πρέπει τα καταργηθεί οποιαδήποτε συγχώνευση κελιών από όλους στους πίνακες που εμπλέκονται στο ζητούμενο . Διαφορετικά κάποιοι τύποι πίνακα (Array) δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Παρά την κατάργηση συγχωνευμένων κελιών θα μπορέσεις να επιτύχεις το αρχικό οπτικό αποτέλεσμα με μια απλή μορφοποίηση κελιού. Για παράδειγμα αν στον πίνακα "ΠΟΡΕΙΑ 8000 ΜΕΤΡΩΝ" καταργήσεις τη συγχώνευση κελιών στην πρώτη γραμμή, η τιμή "ΠΙΝΑΚΑΣ" θα εμφανιστεί στο κελί A1. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι αφού επιλέξεις τα κελιά A1:F1 να πατήσεις CTRL+1 (όχι το 1 από το αριθμητικό πληκτρολόγιο) και στο διάλογο που θα εμφανιστεί να επιλέξεις στην καρτέλα "Στοίχιση" στο πεδίο "Οριζόντια" την εντολή "Κέντρο επιλεγμένης περιοχής". Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι να μετακινήσεις την επικεφαλίδα του κάθε πινάκα μια γραμμή παρακάτω έτσι που η πρώτη γραμμή να μείνει κενή. Κάνε αρχικά αυτά για να συνεχίσουμε. Με εκτίμηση Τάσος
__________________ Ms-Office Development Team Ανάπτυξη επαγγελματικών εφαρμογών Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Tasos : 27-08-11 στις 17:36. |
| |||
| |||
Καλησπέρα αγαπητέ φίλε Τάσο, Συγνώμη που δεν σου απάντησα νωρίτερα αλλά έλλειπα όλη την ημέρα και γύρισα πριν από λίγο. Θα εφαρμόσω αυτά που μου είπες και θα ανεβάσω το αρχείο ξανά για να δεις τι έχω κάνει. Όσο για ‘’γερά νεύρα’’ έχω ατελείωτη υπομονή και για τον χρόνο που θα χρειαστεί για να τελειώσει όλη η δουλεία δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Έχω μεγάλη διάθεση για δουλειά καθώς και για να μάθω πράγματα οπότε με την βοήθεια – καθοδήγηση σου πιστεύω ότι θα καταφέρουμε κάτι καλό. |
| |||
| |||
Καλησπέρα φίλε Τάσο, Έκανα τις αλλαγές που μου είπες για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την δουλειά. Σου ανεβάζω το διορθωμένο αρχείο excel να το δεις και να μου δώσεις τις συμβουλές σου. |
| |||
| |||
Καλημέρα σε όλους. Αντώνη, σε καλοσορίζω με την σειρά μου, στην παρέα. Φεύγοντας την Παρασκευή από το γραφείο, είδα το μήνυμά σου και μου έκανε κάτι κλίκ. Το πήρα λοιπόν μαζί μου και το κοίταξα λίγο το ΣΚ, χωρίς να έχω πρόσβαση στο διαδίκτυο και να δώ τα μετέπειτα μηνύματα σας. Ασχολήθηκα λίγο μαζί του για τέσσερις λόγους. 1) Ίσως είναι η καλύτερη παρουσίαση νεοεισερχόμενου στο FRUM. Νοικοκυρεμένη και δουλεμένη.. 2) Ημουν σίγουρος, πως ο Δάσκαλος(Τάσος), ήδη θα είχε ξεκινήσει να σε καθοδηγεί 3) Μ ε αφορμή, το σχόλιο του φίλου Μανώλη προχθές στο θέμα" Αρνητικοί Αριθμοί", πως η μαγεία του excel, είναι πως μπορείς με πολλούς τρόπους να φτάσεις στο ίδιο αποτέλεσμα 4) Με το σχόλιό σου ότι προσπάθησες λίγο με την IF, αλλά είναι πολύ περίπλοκο και φυσικά με το προηγούμενο μήνυμά σου, που τώρα είδα, πως έχεις διάθεση για πολύ δουλειά. Λέμε λοιπόν, κατά αρχήν, πως όλα αυτά που σου είπε ο Τάσος, τα εφάρμοσες στο συνημμένο σου και δείχνεις πράγματι, πως δουλεύεις. Εγώ, στην πρότασή μου, χρησιμοποιώ 4 συνολικά συναρτήσεις, και στο δείχνω με παράδειγμα, στο πρώτο συνημμένο σου. Επειδή στο θέμα σου, δεν έχουμε περιορισμό στις στήλες, σπαταλάω αρκετές, για να εφαρμόσω την IF, για κάθε κατηγορία ξεχωριστά, για να είναι λιγότερο περίπλοκο, το εγχείρημα και να γίνουν απόλυτα κατανοητοί οι τύποι. Έχω προσθέσει και την στήλη με το γένος και έχω φτιάξει το παράδειγμα ΜΟΝΟΝ γι ένα αγώνισμα και μόνο για τους άντρες, για να δείξω τον τρόπο σκέψης και δουλειάς. Με τον ίδιο τρόπο, μπορεί να γίνει, γι αόλες τις κατηγορίες και μπορεί να το υποστηρίξει και αρχάριος. Πόσο μάλλον ένας μέτριος χρήστης, όπως εσύ δηλώνεις. Το θέμα με τους χρόνους πού δεν υπάρχουν στη λίστα, άρα το αποτέλεσμα δείχνει #Ν/Α, θεωρώ πως απλά μπορεί να λυθεί, ενημερώνοντας, την λίστα με όλους τους πιθανούς χρόνους που μπορεί να γίνουν. Περιμένω σχόλια και παρατηρήσεις. Τα λέμε. |
| ||||
| ||||
Καλημέρα σε όλους! Αντώνη, Λευτέρη, κατά τη γνώμη μου, η μέθοδος που θα μας επιτρέπει να παίρνουμε τιμές από τους πινάκες βαθμολογίας που βρίσκονται σε χωριστά φύλλα προϋποθέτει: 1) Την αντιστοίχηση ηλικίας - στήλης βαθμολογίας Για παράδειγμα, Στο φύλλο ΔΡΟΜΟΣ 1610 ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΔΡΩΝ στα κελιά A1:J1 πληκτρολογούμε τις τιμές: 0, 25, 26, 30, 31, 35, 36, 40, 41 και 45 αντίστοιχακαι ορίσουμε ένα όνομα (Ages_Male_1610). 2) Τη δημιουργία ζευγών στηλών (Τιμή - Βαθμολογία) Σε όλους τους πίνακες φροντίζουμε να υπάρχουν ζεύγη στηλών που να περιέχουν το χρόνο (ή τον αριθμό κάμψεων για παράδειγμα) και τη βαθμολογία. Θα πρέπει λοιπόν σε κάποιους πίνακες να προστεθούν στήλες όχι μόνο για να δημιουργηθεί το ζεύγος στηλών (όπου δεν υπάρχει) αλλά να εξασφαλίσουμε χώρο για την αντιστοίχηση ηλικίας - στήλης βαθμολογίας (αναφέρεται παραπάνω). 3) Τη δημιουργία Ονομάτων που θα επιστρέφουν το όνομα του κάθε φύλου (πολύ σημαντικό) Επειδή οι τύποι που θα χρειαστούν επικαλούνται το όνομα του φύλου σε μορφή κειμένου ( βλ. στη βοήθεια της Excel τη Συνάρτηση ADDRESS(row_num, column_num, [abs_num], [a1], [sheet_text]) ), θα πρέπει στο όρισμα [sheet_text] να δώσουμε μια μεταβλητή που θα επιστρέφει το όνομα του φύλλου ακόμα και αν αυτό μετονομαστεί. Πως γίνεται: Έστω ότι το ενεργό φύλλο είναι το ΔΡΟΜΟΣ 1610 ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΔΡΩΝ Για τη δημιουργία ενός τέτοιου ονόματος (πχ. Sheet_Fem_1610) αρκεί να ανοίξουμε τον οδηγό δημιουργίας ονομάτων και περάσουμε τον τύπο: =MID(CELL("filename";$A$1);FIND("]";CELL("filename";$A$1))+1;31) Το αποτέλεσμα του τύπου αυτού είναι: ΔΡΟΜΟΣ 1610 ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΔΡΩΝ και στην περίπτωση μας θα χρησιμοποιηθεί στο όρισμα [sheet_text] στη συνάρτηση ADDRESS(). 4) Τη δημιουργία πίνακα αντιστοιχιών φύλου(γένους) και φύλλου εργασίαςΣε νέο φύλλο εργασίας (όνομα = Αναφορές πινάκων) δίπλα το όνομα Gender με 2 κελιά (Άνδρας, Γυναίκα) δημιουργούμε το όνομα TableAssociations (βλ. συνημμένο) και προσθέτουμε τους τύπους: = Sheet_Fem_1610 , Sheet_Male_1610. Η πρώτη γραμμή αφορά τα φύλλα εργασίας με αγώνες ανδρών και η δεύτερη τα φύλλα εργασίας με αγώνες γυναικών. ονόματα φύλλων που περιέχουν αγώνες ανδρών και γυναικών περνιούνται και στις 2 γραμμές. Αυτά όσον αφορά την προετοιμασία των δεδομένων μας. Υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες που δεν θα τις αναφέρω εδώ; φαίνονται όμως στο συνημμένο. Μετά από αυτή την προετοιμασία Θα χρειαστούμε βοηθητικές στήλες σε κάθε αγώνα στο φύλλο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (οι στήλες με τις "κιτρινισμένες" κεφαλίδες) που μπορούν να αποκρυφτούν. Ξεκίνησα να εργάζομαι πάνω σ αυτές (ΔΡΟΜΟΣ 1610μ και ΠΟΡΕΙΑ ) αλλά δεν έχω χρόνο αυτή τη στιγμή να αναλύσω τους τύπους τω στηλών αυτών και ούτε έχω ελέγξει σχολαστικά αν τα αποτελέσματα είναι σωστά. Δείτε τις στο συνημμένο και... περιμένω νέα σας. ΥΓ. Στο αρχείο που επισυνάπτω υπάρχουν ορισμένα ονόματα με το πρόθεμα "Table_". Δε χρησιμοποιούνται κάπου. Αγνοήστε τα προς το παρόν. Τα λέμε... Φιλικά Τάσος
__________________ Ms-Office Development Team Ανάπτυξη επαγγελματικών εφαρμογών |
| |||
| |||
Καλησπέρα και στους δύο φίλους, Είδα τα μηνύματα σας και κατέβασα τα συνημμένα αρχεία που ανεβάσατε. Θα μου τα επιτρέψετε να τα μελετήσω και να εργαστώ με αυτά ούτως ώστε να τα φτάσω σε μία όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη μορφή (να εφαρμόσω τις συμβουλές και τις συναρτήσεις που μου δίνεται σε όλα τα αθλήματα) για να δούμε το αποτέλεσμα πως θα είναι. Αυτό όπως καταλαβαίνεται θα μου πάρει κάποιο χρόνο για να το καταφέρω. Μόλις θα έχω έτοιμο το νέο αρχείο θα το ανεβάσω για να μου πείτε τις παρατηρήσεις σας. Σας ευχαριστώ και τους δύο που ασχολείστε με το θέμα μου και μου δίνεται την πολύτιμη βοήθεια σας. Με τιμή Αντώνης |
| ||||
| ||||
Καλησπέρα σε όλους! Αντώνη, αν θέλεις δες το νέο ενημερωμένο αρχείο που επισυνάπτεται παρακάτω. Έχουν συμπληρωθεί οι τύποι και έγιναν επιμέρους βελτιώσεις. Θα χρειαστεί να το ελέγξει κανείς για τυχόν λάθη (λογικά ή μη). Καλή συνέχεια! Τάσος
« Προηγούμενο Θέμα
|
Επόμενο Θέμα »
| |
Παρόμοια Θέματα | ||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
[Γενικά] Εξαγωγή Αποτελεσμάτων | xristos | Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις | 0 | 03-03-15 17:02 |
[ Υποφόρμες ] Βοήθεια με SQL και φιλτράρισμα αποτελεσμάτων | m0rf3as | Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις | 1 | 22-09-12 21:18 |
[Γενικά] Αντιγραφή αποτελεσμάτων | ΓιάννηςΔάσκαλος | Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις | 1 | 04-03-12 00:38 |
Αναζήτηση τελευταίων αποτελεσμάτων | jimrenoir | Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις | 5 | 01-03-11 19:12 |
Η ώρα είναι 08:07.