Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις Access + VBA... Εδώ δεν υπάρχουν όρια! |
| Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
| |||
| |||
Κλειδιά και λίγη θεωρία
Γεια σας! Είμαι σχετικά καινούργιος στο χώρο των βάσεων δεδομένων και την access. Γενικά τον τελευταιο καιρο διαβάζω γιατί το αντικείμενο με βοηθάει πολύ στη δουλειά μου αλλα και γιατι το βρισκω πολυ ενδιαφέρον. Γενικώς υπάρχουν πολλά πράγματα που δε γνωρίζω αλλά και δε μπορω να βρω απαντησεις σε βιβλια (μαλλον δε διαβαζω οσο πρεπει). Οι τελευταιες 3 αποριες μου ειναι οι εξής: α) Βλέπω σε πολλά παραδείγματα βάσεων δεδομένων ένα κλειδι να αποτελειται από περισσότερα του ενός πεδία. Αυτο το έχω δει όμως περισσότερο σε παραδειγματα απο θεωρία και όχι σε συγκεκριμένες εφαρμογες που μελετω και οι οποίες έχουν 1 κλειδι να αποτελειται μονο απο 1 πεδίο. Θα ήθελα να ρωτήσω αν γενικα στην πραξη συνηθιζεται 1 κλειδι να αποτελειται απο περισσότερα του 1 πεδία β)Πάλι από θεωρία, κατα το σχεδιασμό χρησιμοποιούνται τα διαγραμματα Οντοτήτων – Συσχετίσεων (E-R Diagrams). Γενικώς δεν έχω δόσει πολύ σημασία σε αυτά. Στις λίγες εφαρμογούλες που έχω σχεδιάσει δεν ασχολήθηκα ποτε με αυτά. Στην πράξη χρησιμοποιούνται; γ)Και μια τριτη ερώτηση αν μου επιτρέπετε. Οι σχέσεις 1-1 κατα πόσο χρησιμοποιούνται; Κάπου έχω ακούσει (αυτες οι φημες θα με φανε) ότι όταν υπάρχει τετοια σχέση ... κάτι δεν παει καλα με το γενικοτερο σχεδιασμο. Εσείς τι λέτε;. Ευχαριστώ προκαταβολικα για το χρόνο σας και εύχομαι μετα απο λίγο καιρο να ειμαι ικανός να δίνω και εγώ απαντησεις σε συμφορουμίτες :) |
| |||
| |||
Καλημέρα Ευθύμη, καλωσόρισες στο φόρουμ. Σχετικά με τις ερωτήσεις σου: 1) Ο ρόλος του πρωτεύοντος κλειδιού είναι να κάνει κάθε εγγραφή (γραμμή) ενός πίνακα μοναδική. Αν ο πίνακας περιέχει ένα πεδίο που παίρνει μοναδικές τιμές, αυτό μπορεί να οριστεί κλειδί (κλειδί ενός πεδίου). Αν δεν υπάρχει τέτοιο πεδίο, αλλά υπάρχουν πεδία που ο συνδυασμός των τιμών τους είναι μοναδικός, μπορούμε να ορίσουμε ως κλειδί τα πεδία αυτά (σύνθετο κλειδί). Αν ο πίνακας δεν έχει κατάλληλα πεδία για τη δημιουργία κλειδιού , προσθέτουμε ένα πεδίο στο οποίο δίνουμε μοναδικές τιμές (πχ αυτόματης αρίθμησης) και το κάνουμε κλειδί. Στην πράξη συνεπώς, ανάλογα με την περίπτωση μπορούμε να έχουμε και τους δύο τύπους κλειδιών (απλό, σύνθετο). 2) Τα διαγράμματα «οντοτήτων-συσχετίσεων» διευκολύνουν τη σωστή σχεδίαση των βάσεων δεδομένων. Συνεπώς όποιος τα γνωρίζει διαθέτει έναν ισχυρό εργαλείο σωστής σχεδίασης των βάσεων δεδομένων που δημιουργεί. Στην πράξη χρησιμοποιούνται στις πιο σύνθετες βάσεις. 3) Η σχέση 1-1 μπορεί να δείχνει κακό σχεδιασμό, αλλά όχι πάντα. Αν υποθέσουμε ότι ένας πίνακας έχει χιλιάδες εγγραφές και κάποια πεδία έχουν σε λίγες μόνο γραμμές τιμές, μπορούμε να μεταφέρουμε τα πεδία αυτά σε νέο πίνακα και να δημιουργήσουμε μία σχέση 1-1. Κατά τη γνώμη μου, αν πρόκειται να ασχοληθείς ουσιαστικά με κάποιο σύστημα βάσης δεδομένων (πχ access) θα πρέπει να μελετήσεις κάποιο βιβλίο για την απόκτηση των αναγκαίων γνώσεων σωστού σχεδιασμού των ΒΔ. Δε μπορεί να στηρίζεσαι σε φήμες. Για αρχή προτείνω να μελετήσεις το παρακάτω άρθρο: Βασικές αρχές σχεδίασης βάσης δεδομένων - Access - Microsoft Office Θα σου λύσει πολλές απορίες. Φιλικά/Γιώργος |
| |||
| |||
Καλώς σας βρήκα. Γιώργο σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Με κάλυψες πλήρως στο [3] και [2] αν και συνεχίζω να έχω κάποιες απορίες στο [1]. Αν ο πίνακας έχει κατάλληλα πεδία για τη δημιουργία κλειδιού, για παράδειγμα 2 πεδία, δεν μπορούμε εμείς να προσθέσουμε ένα ακόμη πεδίο ώστε να έχουμε μονο ενα πεδίο που να αποτελεί το κλειδί; Ένα πεδίο με έναν α/α για παράδειγμα. Δεν θα είναι πιο εύκολο για το σχεδιασμό των φορμών στην access; "Χάνουμε" περισσότερα από όσα "κερδίζουμε"; Τι χάνουμε ; Κερδίζουμε στην ευκολία όσον αφορά τις φόρμες ή απλά είναι η εντύπωσή μου; Και κάτι ακόμη αν μου επιτρέπεις. Όταν λες σύνθετη βάση εννοείς κυρίως μεγάλο αριθμό πινάκων; |
| |||
| |||
Καλησπέρα Ευθύμη, ακόμα και αν υπάρχουν δύο κατάλληλα πεδία για τη δημιουργία σύνθετου κλειδιού, έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε ένα πεδίο με μοναδικές τιμές και να το ορίσουμε πρωτεύον κλειδί. Η λύση του απλού κλειδιού για χρήστες με περιορισμένες γνώσεις και εμπειρία, μάλλον είναι ευκολότερη. Το σύνθετο κλειδί, δε δημιουργεί προβλήματα στους προχωρημένους χρήστες και, κατά τη γνώμη μου, πλεονεκτεί στη διατήρηση της ακεραιότητας των δεδομένων της βάσης, (δημιουργεί καλύτερους περιορισμούς αναφορικής ακεραιότητας). Σύνθετη είναι μία βάση όταν έχει πολλούς πίνακες ή πολλαπλές συσχετίσεις στους πίνακες. Από τις ερωτήσεις σου είναι φανερό ότι θέλεις να εμβαθύνεις στο σχεδιασμό των βάσεων δεδομένων. Θα πρέπει συνεπώς να μελετήσεις κάποιο σχετικό βιβλίο. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Φιλικά/Γιώργος |
| |||
| |||
Σ' ευχαριστώ πολύ Γιώργο. Έχω 3-4 ελληνικά βιβλία γενικά για βάσεις δεδομένων στα οποία δεν μπορώ να βρω αρκετα παραδείγματα σχεδιασμού βάσεων δεδομένων. Δηλαδή πραγματικά προβλήματα και υλοποιήσεις αυτών (δηλαδή πόσους πίνακες φτιάχνουμε και με τι συσχετίσεις μεταξύ αυτών) με ένα σύστημα βάσεων δεδομένων. Έχω καταλάβει ότι το πιο κρίσιμο και καθοριστικό κομμάτι είναι αυτό. Τα υπόλοιπα, δηλαδή μια φορμα ή ένα ερώτημα μπορεις ευκολα να τα αλλάξεις. Αν όμως ο σχεδιαμός δεν έχει γίνει από την αρχή όπως πρέπει τοτε σιγουρα θα έχουμε στο μέλλον πρόβλημα. Εκτός από βάσεις δεδομένων χρειάζομαι διάβασμα και σε php ή asp για web development δηλαδή πολύυυυυυυυ διάβασμα. Σ' ευχαριστώ πάλι!
|
| |||
| |||
Ευθύμη, βρίσκεσαι σε σωστό δρόμο. Συνέχισε...... Φιλικά/Γιώργος |
« Προηγούμενο Θέμα
|
Επόμενο Θέμα »
| |
Παρόμοια Θέματα | ||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
[Συναρτήσεις] Ενα πρόβλημα που αφορά τη θεωρία δικτύων | ManiaM | Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις | 4 | 26-02-13 11:28 |
[Συναρτήσεις] Λίγη ακόμη βοήθεια | anestaki | Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις | 2 | 25-09-12 10:39 |
Η ώρα είναι 20:35.