Forum

Forum (https://www.ms-office.gr/forum/)
-   Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις (https://www.ms-office.gr/forum/excel-erotiseis-apantiseis/)
-   -   [Excel07] Πρόσθεση δεδομένων κελιών (https://www.ms-office.gr/forum/excel-erotiseis-apantiseis/2783-prosthesi-dedomenon-kelion.html)

xray2201 12-11-13 11:07

Πρόσθεση δεδομένων κελιών

Καλημέρα παιδιά πως μπορώ να προσθέσω τα δεδομένα 2 κελια με το ίδιο όνομα και να συγχωνευτούν ;

πχ το
test1 2 3 6
test1 3 3 9
test3 4 4 16
test2 2 2 4
test2 1 2 2
να το κάνω
test1 5 3 15
test2 3 2 6
test3 4 4 16

Δλδ έχω πολλαπλασιασμούς ποσότητα x τιμή και θα ήθελα να προσθέσω τις ποσότητες και να φαίνεται μια φορά το προϊόν.
Υπάρχει κάποιος γρήγορος τρόπος γιατί έχω πολλές εγγραφές

ChrisGT7 12-11-13 22:13

Αν καταλαβαίνω καλά, έχεις 4 στήλες (ΕΙΔΟΣ - ΠΟΣΟΤΗΤΑ - ΤΙΜΗ - ΠΟΣΟΤΗΤΑ*ΤΙΜΗ). Το δεδομένα δεν βρίσκονται στο ίδιο κελί, έτσι; Π.χ. στο κελί Α1 έχουμε: "test1 2 3 6", στο Α2 "test1 3 3 9";

Και το ζητούμενό σου είναι να να συγχωνεύονται όσες γραμμές έχουν το ίδιο είδος (π.χ. test1) προσθέτοντας τις στήλες "ΠΟΣΟΤΗΤΑ" και "ΠΟΣΟΤΗΤΑ*ΤΙΜΗ";

xray2201 13-11-13 10:20

Ναι.Στο Α κελί έχω το όνομα και στο Β έχω την ποσότητα.Το C είναι τιμή και το D είναι B*C.
Οπότε θέλω να προσθέσω μόνο το Β που έιναι ποσότητα και τα Α και C να συγχωνευτούν.

Βασικά τα είδη που θέλω να συγχωνευτούν είναι 2 (π.χ. test1,test1,test2,test2) σε περίπου 500 είδη.

ChrisGT7 13-11-13 21:43

1 Συνημμένο(α)
Δοκίμασε το συνημμένο αρχείο να δεις αν σε βολεύει.

Thanosp 14-11-13 10:42

1 Συνημμένο(α)
Καλημέρα
Κοίταξε το συνημμένο με sumproduct

Spirosgr 14-11-13 11:53

1 Συνημμένο(α)
Καλημέρα σ' όλους
Στο συγκεκριμένο ζητούμενο η πρότασή μου είναι με τύπους που θα δείτε στο βιβλίο που ακολουθεί
Θα μπορούσε να δοθεί λύση και με κώδικα αλλά ...
θα μου επιτρέψεις φίλε Ζώρζο να σου πω τα εξής για τον κώδικα που έδωσες
ο οποίος σαν ιδέα μεν είναι πολύ καλή αλλά σαν εκτέλεση έχει λαθάκια
1. Είναι φτιαγμένος μόνο για το φύλλο αυτό και μόνο με αρχή επικόλλησης των τιμών το κελί Ε1
Αν θελήσει ο χρήστης να βάλει κεφαλίδες στις στήλες Α..D τότε θα έχει λάθος
2. Η μέθοδος Copy - Paste δεν ενδεικνύεται εκτός αν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.
3. Υπάρχει αρκετό Select που θα πρέπει να αποφεύγεται και
4. Το βασικό ένας κώδικας καλό είναι να μην περιέχει τύπους (τουλάχιστον όχι σε αυτήν την μορφή που είναι "καρφωτοί" σε συγκεκριμένα κελιά και δεν είναι ευέλικτοι )
Μπορεί φαινομενικά να είναι "αυτοματοποιημένη" λύση αλλά πρόσεξε γιατί έχει παγίδες
Παράδειγμα
Θα πρέπει να προβλεφθεί ότι ο χρήστης θα προσθέσει ίσως στο μέλλον στις υπάρχουσες στήλες και μια επιπλέον στήλη πχ Ε στήλη με ένα ποσοστό....ή όνομα προμηθευτή κλπ
Ο κώδικας δεν προβλέπει κάτι τέτοιο και θα πέσει επάνω στα δεδομένα
ή θα πρέπει κάθε φορά που θα αλλάζουμε κάτι να αλλάζουμε και όλο τον κώδικα !!!!
Καλή συνέχεια
ΥΓ Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε την VLOOKUP με INDEX, MATCH όπου χρειάζεστε αναζήτηση

kapetang 14-11-13 15:53

1 Συνημμένο(α)
Καλησπέρα στην παρέα

Οι λύσεις που δόθηκαν δεν αντιμετωπίζουν την περίπτωση που η τιμή (price) ενός προϊόντος δεν είναι σταθερή (πχ καφές Νο 10 τιμή 3 €, καφές Νο 10 τιμή 4 €).

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη λύση του Σπύρου θα πρότεινα:

1) Η συνολική αξία (total) να υπολογίζεται με τη συνάρτηση SUMIF, όπως οι ποσότητες (units).

2) Η μέση τιμή (price) να προκύπτει ως πηλίκο total/units.

Τέλος νομίζω ότι με ένα συγκεντρωτικό πίνακα θα μπορούσε να βρεθεί το ζητούμενο ευκολότερα.

Στη λύση του Θανάση πρόσθεσα ένα συγκεντρωτικό πίνακα

Φιλικά/Γιώργος

Spirosgr 14-11-13 17:45

Καλησπέρα
Γιώργο πολύ σωστά το έθεσες με την μόνη διαφορά ότι το εγχείρημα θέλει να βάλει σε μια τάξη ένα "κακογραμμένο" φύλλο με την προϋπόθεση να συνεχίσει μετά σωστά η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων (υποθέτω).
Αν είχαμε να κάνουμε με κάτι τέτοιο (βάση δηλαδή) σίγουρα θα χρειάζονταν κι άλλα πράγματα στο φύλλο

xray2201 15-11-13 10:23

Τώρα τα πρόσθεσα μονος μου ένα-ένα άνα είδος αλλά επειδή θα το ξανακάνω τον επόμενο μήνα χρειάζομαι κάτι για να τα κάνω γρήγορα.
Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις!Θα τα κοιτάξω όλα για να δω τι είναι πιο βολικό στην περιπτωσή μου.

Spirosgr 16-11-13 13:38

1 Συνημμένο(α)
Καλησπέρα
Με αφορμή το ζητούμενο αλλά και την επισήμανση τού Γιώργου για σταθερές ή μη τιμές
στο βιβλίο που ακολουθεί θα ήθελα να σας δείξω πως μπορούμε να έχουμε παρακολούθηση
πχ παραγγελιών που βγαίνουν από μια αποθήκη και αλλάζει η τιμή τους σε κάποια ημερομηνία.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Έστω ότι από την περασμένη εβδομάδα ξεκινήσαμε να εκτελούμε παραγγελίες
με έναν χ τιμοκατάλογο.
Σήμερα η τιμή σε 2 προϊόντα άλλαξε.
Τι θα πρέπει να κάνω για να έχω με βάση την ημερομηνία εξαγωγής
το ίδιο προϊόν με 2 διαφορετικές τιμές στις καταχωρήσεις μου;
Λεπτομέρειες στο βιβλίο που ακολουθεί...
Καλή συνέχεια!

Η ώρα είναι 17:10.

Ms-Office.gr - ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2