Καλημέρα κι από εμένα!
Τυχαία είδα το post και, επειδή πριν από λίγες ημέρες αντιμετώπισα κι εγώ ένα πρόβλημα
με το barcode scanner που έχω (Metrologic Voyager CG MS9540), σκέφτηκα μερικές πιθανές αιτίες:
1. Οταν εκτυπώνεται η γραμματοσειρά 3of9 (ή Code 39 όπως λέγεται επίσης), για να διαβαστεί σωστά από barcode scanner πρέπει να περικλείεται απαραίτητα από * (ένα στην αρχή και ένα στο τέλος), αλλιώς δεν αναγνωρίζεται.
2. Αν στην οθόνη φαίνεται σωστά και εκτυπώνεται σωστά (σαν γραμμωτός κώδικας και όχι σαν νούμερα), ίσως στο barcode scanner πρέπει να γίνει reset (recall defaults) για να επανέλθουν
οι εργοστασιακές ρυθμίσεις (κατά κανόνα στα factory defaults περιλαμβάνεται και ο Code39).
3. Εδώ και χρόνια χρησιμοποιώ τη γραμματοσειρά ID Automation Free 39 Barcode Font (μπορείς
να την κατεβάσεις νόμιμα και δωρεάν εδώ
IDAutomation) και εκτυπώνω
barcodes με αριθμούς, κείμενο, σύμβολα κ.λ.π. Διαφωνώ με το Γιάννη σχετικά με το φοροτεχνικό θέμα που αναφέρει γιατί (από προσωπική πείρα, αφού μέχρι πρότινος είχα μαγαζί για χρόνια), όλα τα είδη αποθήκης τα είχα ταξινομήσει και είχα βάλει ετικέτες με αυτό το barcode font. Ποτέ δε συνάντησα πρόβλημα με την Εφορία. Απλά οι γραμμωτοί κώδικες (για μεγάλες εταιρίες και είδη ευρείας κατανάλωσης), πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες και αλγορίθμους (κάθε ψηφίο έχει τη σημασία του).
4. Υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιείς μικρό μέγεθος γραμματοσειράς, με αποτέλεσμα όταν εκτυπώνεται ο γραμμωτός κώδικας είναι τόσο "πυκνός" που δε διαβάζεται! Δοκίμασε με μαγαλύτερο
μέγεθος (12 ή 14 π.χ.).
5. Δοκίμασε με το barcode scanner που έχεις, να σκανάρεις άλλους γραμμωτούς κώδικες (ΕΑΝ 13, CODE 128 κ.λ.π). Αν δεν τους διαβάζει, έχει πρόβλημα το scanner (βλέπε recall defaults). Αν τους διαβάζει, ίσως για κάποιο λόγο έχει απενεργοποιηθεί η επιλογή να διαβάζει Code39.
6. Δοκίμασε να εκτυπώσεις και να "διαβάσεις" με το barcode scanner σου τους 2 γραμμωτούς κώδικες που επισυνάπτω (είναι πληκτρολογημένοι στο Excel, με τη γραμματοσειρά που αναφέρω παραπάνω). Μην ξεχνάς: Είναι σημαντικό να βάζεις * στην αρχή και στο τέλος!
Φιλικά,
Γιώργος