11-04-21, 15:37
|
Όνομα: Κώστας Έκδοση λογισμικού Office: Ms-Office 2007 Γλώσσα λογισμικού Office: Ελληνική | | Εγγραφή: 14-11-2012 Περιοχή: κοζανη
| |
Απάντηση στο Γιάννη αλλά και σε όλους
Καλημέρα Γιάννη (tsgiannis)! Είναι αλήθεια ότι δεν περίμενα πλέον απάντηση (συνήθως στην αρχή μόνο ανταποκρίνεται ο κόσμος) και έτσι δεν έμπαινα πια στο forum να κοιτάξω, αλλά και όταν διάβασα την απάντησή σου δεν ήξερα να απαντήσω (δεν είμαι σχετικός ιδιαίτερα στο να πω ακριβώς-εύκολα για τον κάθε υπολογιστή μου, τα χαρακτηριστικά του).
Έχεις δίκιο στο ότι το πρόγραμμα μου έχει κακή αρχική σχεδίαση. Χρησιμοποιώ πάρα πολλές μεταβλητές –πεδία σε διάφορα ερωτήματα (αν και χρειάζονται όλα, δεν είμαι σπάταλος νομίζω) και έχω πάρα πολλές εγγραφές σε πίνακες, κάθε χρόνο προσθέτω περίπου 4000 εγγραφές σε έναν βασικό μου πίνακα με 190 πεδία και 50000 εγγραφές (έχει σχέση με τη δουλειά μου, δειγματοληψίες και καταγραφές αναλύσεων) . Αυτός είναι στο ένα συνδεδεμένο αρχείο Access, με 155 ΜΒ.
Για την επεξεργασία στο άλλο συνδεδεμένο αρχείο Access, που έχει 1,68 GB (!) χρησιμοποιείται ένα βασικό ερώτημα που προκύπτει από δύο ερωτήματα χωρίς κάποιο join (!) που σημαίνει ότι όλες οι γραμμές του ενός ερωτήματος "πολλαπλασιάζονται" με όλες του δεύτερου και μετά δημιουργώ πάρα πολλά υπολογιστικά πεδία και γενικά κάνω διάφορες ομαδοποιήσεις και φιλτραρίσματα (εδώ η κακή σχεδίαση). Οι εγγραφές που δημιουργούνται (στιγμιαία στο ερώτημα αυτό, που πλέον δεν είναι δυνατόν να το δω σε προβολή φύλλου δεδομένων) είναι εκατομμύρια. Μετά βέβαια φιλτράρονται και τα ετήσια δεδομένα που δουλεύω κάθε φορά είναι περίπου 30.000 εγγραφές, με πολλά πεδία βέβαια. Δυστυχώς, πριν 10 χρόνια όταν ξεκίνησα έτσι δε φανταζόμουν ότι θα κόντευε να φρακάρει η βάση, ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος ο πιο κατάλληλος για να κάνω τη δουλειά μου (ήμουν και πιο άσχετος με την Access, όχι πως τώρα είμαι ιδιαίτερα σχετικός, οπότε δεν μπορώ πλέον να την ξαναστήσω από την αρχή).
Για να μπορέσω να συνεχίσω να την κάνω να τρέχει, στη διάρκεια των ετών, αναγκάστηκα να μετατρέψω κάποια ερωτήματα επιλογής σε ερωτήματα δημιουργίας πίνακα, ώστε τα επόμενα ερωτήματα να βασίζονται σε πίνακες και έτσι να μπορούν να δουλεύουν. Έτσι προέκυψε και το συγκεκριμένο ερώτημα δημιουργίας πίνακα, που δεν τρέχει πλέον σε Access 2019/Windows 10 (αλλά συνεχίζει και τρέχει στο περιβάλλον του labtop, Windows 7 και Oficce 2007).
Θα προσπαθήσω να ακολουθήσω τη συμβουλή σου σχετικά με τη διαίρεση ερωτημάτων σε ερωτήματα με μικρότερα πεδία. Αυτό που αναφέρεις «πιθανόν να χρειαστείς να κάνεις και κάποιους προσωρινούς πίνακες», μάλλον δεν εννοείς ερωτήματα δημιουργίας πίνακα, αλλά κάτι άλλο που δε γνωρίζω πώς γίνεται, όμως θα ψάξω στο forum να βρω εφαρμογές που το χρησιμοποιούν (προσωρινοί πίνακες, κάπου το έχω δει σίγουρα) και ελπίζω να προχωρήσω με αυτόν τον τρόπο.
Σας ευχαριστώ και πάλι όλους όσοι καταπιάνεστε στο forum αυτό με τα προβλήματα των άλλων και βοηθάτε!
|