Θέμα: Συναρτήσεις Χρονόμετρο στο excel..

Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #9  
Παλιά 18-04-17, 09:50
Γιαννης Παπαδόπουλος Ο χρήστης Γιαννης Παπαδόπουλος δεν είναι συνδεδεμένος
Όνομα: Γιαννης
Έκδοση λογισμικού Office: Ms-Office 2007
Γλώσσα λογισμικού Office: Ελληνική
 
Εγγραφή: 17-05-2016
Μηνύματα: 3
Προεπιλογή

Χρονόμετρο στο Excel
Γεια χαρά σε όλους . Είναι η πρώτη φορά που γράφω στο ms – office. Με λένε λοιπόν Γιάννη Παπαδόπουλο και ασχολούμαι χρόνια τώρα ερασιτεχνικά με την παρατηρησιακή αστρονομία – αστροφωτογραφία. Τις συννεφιασμένες όμως και κρύες νύχτες του χειμώνα τα τελευταία χρόνια, φτιάχνω στο Excel προγράμματα (αστρονομικού ενδιαφέροντος). Δεν έχω την παραμικρή εκπαίδευση στον προγραμματισμό αλλά τα βρήκα «όλα» σιγά – σιγά από το διαδίκτυο και αφού είχε το Excel (του 2007) το κομπιούτερ, άρχισα να πειραματίζομαι και το αποτέλεσμα ήταν ότι, σαν να μη με έφτανε το γεγονός ότι ήμουν έτσι κι αλλιώς ερασιτέχνης αστρονόμος, κόλλησα τώρα για τα καλά και το μικρόβιο του ερασιτέχνη προγραμματιστή. Έχω φτιάξει και ένα αρκετά μεγάλο πρόγραμμα το οποίο το παίρνω μαζί μου στο τόπο της παρατήρησης και με αυτό κάνω το εξής. Αν το τηλεσκόπιο μου κοιτάζει ένα αόρατο δια γυμνού οφθαλμού στόχο και θέλω από αυτόν να δω έναν άλλο επίσης αόρατο δια γυμνού οφθαλμού στόχο, πληκτρολογώ το όνομα του νέου στόχου και αυτομάτως έχω το πόσες μοίρες νότια ή βόρεια, και πόσες ώρες ανατολικά ή δυτικά θα μετακινήσω το τηλεσκόπιο για να τον σημαδέψω. Εννοείτε φυσικά ότι το τηλεσκόπιο είναι προσαρμοσμένο επάνω σε ειδικές βάσεις οι οποίες εκτός του ότι το κρατάνε γερά επάνω στον στόχο, μπορούν να υποστηρίξουν και τέτοιου είδους χρήση. Δηλαδή να στοχεύουμε αντικείμενα του βαθέως ουρανού, κάνοντας χρήση των ουράνιων συντεταγμένων. Στις αζιμουθιακές συντεταγμένες όμως η τιμή τους αλλάζει με το πέρασμα της ώρας λόγο της περιστροφής της Γής. Αν δηλαδή σημαδέψεις ένα άστρο και διαβάσεις τις ενδείξεις στους δίσκους θέσης του αζιμούθιου και του ύψους, αυτές σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα της ώρας θα αλλάξουν διότι το άστρο μετακινήθηκε. Στο πρόγραμμα λοιπόν που έχω φτιάξει, τον χρόνο που πέρασε τον πληκτρολογώ και με το πάτημα του enter έχω το αποτέλεσμα.
Θέλω λοιπόν το εξής. Ένα χρονόμετρο το οποίο με το πάτημα «Έναρξη» να αρχίσει από το 0 και να γράφει δευτερόλεπτά. Μου κάνει αν γράφει μόνο δευτερόλεπτα, χωρίς λεπτά ή ώρες. Αν μείνει μία ώρα πχ χωρίς να μηδενιστεί, να μην γράψει 01:00:00 αλλά να γράψει 3600. Εάν βγάζει Ώρες : Λεπτά : Δευτερόλεπτα και αυτό γίνεται, αρκεί να βγάζει σε ένα κελί μόνο τις Ώρες, σε άλλο τα λεπτά και σε άλλο τα Δευτερόλεπτα. Επίσης μου κάνει και η περίπτωση να βγάζει σε ένα κελί τον χρόνο στην δεκαδική μορφή του. Την μιάμιση ώρα πχ αντί να την γράφει 01:30:00 να την γράφει 1,5. Έτσι κι αλλιώς και τον χρόνο και τις μοίρες που και αυτές διατυπώνονται σε μοίρες - λεπτά – δευτερόλεπτα μετατρέπονται στην δεκαδική μορφή για γίνουν οι πράξεις στο πρόγραμμα.
Επίσης θα μου έκανε τέλεια και ένα πρόγραμμα που κατέβασα από εσάς σε ένα φύλλο του Excel, με τίτλο ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ_ΧΩΡΙΣ_ΟΡΙΟ. Όμως έχει δύο προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν.
1) Δεν λειτούργει και βγάζει το εξής μήνυμα.
«Δεν είναι δυνατή η εκτέλεση της μακροεντολής ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ_ΧΩΡΙΣ_ΟΡΙΟ. Η μακροεντολή μπορεί να μην είναι διαθέσιμη σε αυτό το βιβλίο εργασίας ή μπορεί να έχουν απενεργοποιηθεί όλες οι μακροεντολές.»
2) Φαίνεται ότι βγάζει σε ένα κελί το αποτέλεσμα διότι στο κελί F1 γράφει 0:00:0 . Αυτό βέβαια είναι αυτό που δεν μου κάνει, αλλά αν λειτουργούσε και μου λέγατε πώς να πάρω από το συγκεκριμένο κελί έναν έναν τους τρείς αριθμούς που διατυπώνεται η ώρα και να τους βάλω εγώ σε τρία κελιά θα έλυνα το πρόβλημα. Και ομολογώ ότι αυτή η λύση για εμένα θα ήταν η καλύτερη, γιατί κάνοντας το μόνος μου θα μάθω και κάτι άλλο, όμως έχω ενδοιασμούς μήπως δεν καταλάβω κάτι καλά και γίνω ενοχλητικός.
Σας ευχαριστώ Γιάννης Παπαδόπουλος
Απάντηση με παράθεση