Καλησπέρα
Φίλε Δημήτρη, αν ψάξεις τα μηνύματά μου στο φόρουμ θα δεις ότι σε πάρα πολλά προτρέπω τα μέλη να μη έχουν ίδια πεδία σε πολλούς πίνακες (πληκτρολογούν πολλές φορές τα ίδια στοιχεία) και να μη αποθηκεύουν τιμές που μπορούν να υπολογιστούν.
Συμφωνώ συνεπώς απόλυτα με τη φράση σου «Όσο για το σχεδιασμό μια από τις βασικές αρχές είναι δεν καταχωρούμε ποτέ δεδομένα που μπορούμε να ανακτήσουμε με ερωτήματα» και τη θεωρώ πλεονασμό.
Για να ξεκαθαρίσω κάπως τις θέσεις μου, για το θέμα της ομοιότητας που έθεσες:
1) Θα πρέπει να σχεδιάζουμε τις βάσεις δεδομένων ώστε η ομοιότητα να υλοποιείται με μία μόνο ιδιότητα την: α~χ και β~χ και γ~χ => α, β, γ όμοια.
Τέτοια παραδείγματα έδωσα στις ΒΔ που ανέβασα στα προηγούμενα μηνύματά μου:
- Όλοι οι καθηγητές ενός μαθητή θεωρούνται όμοιοι και προσδιορίζονται εύκολα.
- Όλοι οι μαθητές ενός καθηγητή θεωρούνται όμοιοι και προσδιορίζονται εύκολα.
- Όλες οι ερωτήσεις που ανήκουν στην ίδια κατηγορία θεωρούνται όμοιες και προσδιορίζονται εύκολα.
2)Τα στοιχεία που υπάρχουν στη στήλη ID_ΟΜΟΙΟΥ του πίνακα t_ΟΜΟΙΑ κάπου έχουν πληκτρολογηθεί.
Στη θέση τους αν πληκτρολογούσαμε άλλα εφαρμόζοντας την ιδιότητα που περιγράφω στην παράγραφο 1, χωρίς επιπλέον πληκτρολογήσεις, θα είχαμε απαλλαγεί από τα ερωτήματα και τον κώδικα.
3) Τα παραπάνω εφαρμόζονται στις νέες ΒΔ που σχεδιάζουμε.
Τι θα γίνει με μία υπάρχουσα στη οποία για να βρούμε τα «όμοια» θα πρέπει να εφαρμόσουμε όλες τις ιδιότητες της ομοιότητας;
Θα πρέπει να ψάξουμε ('οπως κάνεις) για να βρούμε λύση.
Το πρόβλημα αυτό το θεωρώ δύσκολο και στη γενική του μορφή άλυτο (απαιτεί άπειρο χρόνο για να λυθεί).
Χαίρομαι που λες ότι βρήκες λύση, αλλά έχω ενδοιασμούς για την πληρότητά της.
Στον πίνακα t_ΟΜΟΙΑ έχω προσθέσει την εγγραφή 113-25.
Αν ανοίξουμε το ερώτημα q_ΣΥΝΟΛΟ_ΟΜΟΙΩΝ στο 7 δεν υπάρχουν όλα τα όμοια του 25 που είναι όμοιο του 113 (μεταβατική ιδιότητα).
Δυσκολεύτηκα να κατανοήσω το κείμενό σου, επειδή, σε αντίθεση με όσα ισχύουν στην access, πρώτα αναγράφεται το πεδίο και μετά το όνομα του πίνακα ή του ερωτήματος.
4) Επειδή το θέμα έχει πάρει ειδικό χαρακτήρα και εκτός από μας δεν ασχολείται κανένας άλλος, αν θέλεις να το συνεχίσουμε στείλε προσωπικό μήνυμα.
Φιλικά/Γιώργος